Yaşar Doğu, 1913 yılında Samsun ilinin Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğmuştur. Köyün büyük bir kısmı, 1877-1878 yıllarında Osmanlı-Rus Harbi sonrasında Kafkaslardan bu bölgeye göç etmiştir.
Henüz çocuk yaşlarda harman yerlerinde güreşe başlayarak Samsun, Amasya, Tokat ve Çorum illerini içine alan bölgedeki köy düğünlerinde karakucak güreşinde ustalaşmıştır. 1936 yılında Ankara’da askerlik yaparken, Ankara GÜNEŞ kulübüne katılmış ve minder güreşi ile tanışmıştır. Askerliğini 1938 yılında tamamladıktan sonra Ankara’da kalarak kulübü adına güreşlere katılmaya başlamıştır.
Grekoromen milli takım antrenörü Onni Pellinen, onu beğenerek milli takıma seçmiş, Ay-Yıldızlı mayoyu özlemle beklediği anı Oslo Avrupa Şampiyonası’nda giyerek 14 yıl süren Türk milli takımındaki güreş kariyerine başlamıştır.
Rekorlara İmza Attı
1939-1952 yılları arasında Balkan, Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonaları ile ikili müsabakalarda Türkiye’yi temsil eden Yaşar Doğu, hem grekoromen hem de serbest stilde 4 ayrı sıklette yarışarak toplamda 47 müsabakaya çıkmıştır.
Bu müsabakalardan sadece birinde sayı ile mağlup olduğu için 1939 Oslo’daki Avrupa Şampiyonası’nda ikinci olmuştur. Geri kalan 46 müsabakanın çoğunu tuşla kazanarak büyük bir başarı elde etmiştir. Normalde toplam müsabaka süresi 690 dakika olması gerekirken, Yaşar Doğu minder mücadelelerini 372 dakika 26 saniyede tamamlayarak önemli bir rekora imza atmıştır.
Tek Sporcu
Yaşar Doğu, Türk güreş tarihinde hem serbest hem de grekoromen stilde şampiyonluk yaşlayabilen tek sporcu olmasıyla, bu alanda önemli bir rekora sahiptir. Üstün yetenekleri ve yenilmezlik tutkusuyla dikkat çeken, 1952-1961 yılları arasında antrenörlük yaparken Anadolu’nun dört bir yanını dolaşıp seçtiği genç güreşçileri Ankara’ya getirerek onları disiplinli ve sistemli bir şekilde eğitmiş, bu sayede birçok başarı elde etmiş ve onlarca şampiyon yetiştirmiştir. Türk ve dünya güreşinin efsane isimleri arasında kendine sağlam bir yer edinmiştir.
Anadolu’nun topraklarından nice büyük şampiyonları çıkartarak Türk ve dünya güreşine armağan ederek, takım halinde kazandığı Dünya ve Avrupa şampiyonluklarıyla da Türk güreş tarihini altın harflerle süsleyen bir teknik adamdır.
Yaşar Doğu’nun en büyük çocuğu olan Reyhan Yüksel, babasının en büyük sorumluluklarını üstlendiğini belirterek, onunla geçirdiği nadir zamanların en değerli anıları olduğunu ifade ediyor. Babasını şu şekilde anlatıyor: “Babamı kaybettiğimde henüz on yedi yaşındaydım. Evimizin en büyük çocuğuydum ama babamı çok iyi tanıma fırsatım olmadı çünkü evde pek zaman geçiremezdi. Genellikle yurt dışında müsabakalarda ya da İstanbul’da kampta olurdu. Ankara’da olduğu dönemde de genellikle geç saatte gelirdi ve bizler o zaman çoktan yatmış olurduk.
Yaşar Doğu’nun Ölümü
Londra Olimpiyatları’ndan sonra kendisine bir ev armağan edildiği için Olimpiyat Komitesi tarafından profesyonel ilan edildi ve bu nedenle 1952 Helsinki Olimpiyatları’na katılamadı. Güreşi bıraktıktan sonra milli takımda antrenörlük yapmaya başladı.
15 Aralık 1955 günü, milli takımla birlikte İsveç’te bulunduğu sırada ağır bir kalp krizi geçirdi. Doktorların kesin dinlenme önerisine rağmen yurda döndükten sonra genç güreşçileri yetiştirmeye devam etti. 8 Ocak 1961’de Ankara’da geçirdiği ikinci kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Kabri Ankara’daki Cebeci Askeri Şehitliği’ndedir.
Doğduğu Ev Şimdi Müze
Yaşar Doğu’nun Emirli Mahallesi’ndeki evi, restorasyon çalışmalarının ardından müzeye dönüştürülerek Samsun müzeleri arasına girmiş ve Samsun turizmi için hizmete sunulmuştur. Yaşar Doğu’ya ait özel eşyaların sergilendiği bu müze, onun anısını yaşatmak ve gelecek nesillere ilham kaynağı olmak amacıyla özenle tasarlanmıştır.
Ayrıca, müzenin yanında yine Emirli Mahallesi’nde bir güreş alanı inşa edilmiş ve her yıl geleneksel güreş turnuvaları düzenlenmektedir. Yaşar Doğu Müze Evi ve Güreş Alanı, 2017 yılında şampiyonun anısına düzenlenen bir güreş müsabakasıyla açılışı yapılmıştır.
Müze için: https://samsun.ktb.gov.tr/TR-216962/yasar-dogu-muze-evi.html