Samsun’da Gezilecek Yerler
Mayıs 15, 2023

Samsun’da Gezilecek Yerler

Samsun Karadeniz’in en büyük nüfus oranına sahip şehirlerinden biri olup, hem tarihi dokuyu hem de modern yaşantının sürdürülebildiği aktif bir şehir olma özelliği taşımaktadır. Bununla birlikte Samsun’un gastronomi açısından da zengin bir mutfağa sahip olması gezi rotalarındaki ziyaret edilen durakların çeşitliliğini de arttırmaktadır.

Bu nedenle Samsun’a geldiğinizde gezebileceğiniz ve deneyimleyebileceğiniz birkaç popüler yeri sizler için sıraladık. İşte Samsun’da gezilecek yerler;

Bandırma vapuru müzesi

1919 yılında Samsuna Kurtuluş mücadelesini başlatmak amacıyla Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarını İstanbul’dan Samsuna taşıyan emektar Bandırma vapurunun bire bir kopyasıdır. Bu gün müze amacıyla ziyarete açık olan gemi içerisinde canlandırma heykeller ve Atatürk’e ait kişisel eşyalar sergilenmektedir.  

Samsun Kent Müzesi

Samsun’un ilk yerleşik yaşamından günümüze kadar ki sürecini kapsayan anlatımı ve canlandırmalarıyla oldukça etkili ve duygu barındıran teşhir alanları tüm ziyaretçilerin keyifle vakit geçirmesine olanak sağlamaktadır. İçerisinde Samsunun kültürel dokusuna iz bırakan sigara fabrikası, Samsunspor, sinema salonları, antik yerleşim alanları gibi birçok unsuru barındırması açısından çokça ziyaretçi kabul eden bir müzedir.

Atatürk Anıtı

1931 yılında Samsun Halkı tarafından Atatürk adına diktirilen Kurtuluş mücadelesi ile bütünleşmiş anıt heykel, Viyana’daki döküm atölyesinde yapımı tamamlanarak deniz yoluyla Samsuna getirilmiştir. Dünyaca ünlü sanatçı Heinrich Krippel tarafından yapılmıştır. Bu gün birçok turistin uğrak noktası olan anıt ilk günkü heybeti ile Samsun’un simgesi olmaya devam etmektedir.

Samsun Büyük Cami

1884 yılında inşası tamamlanan cami, yapıldığı dönemde mevcudiyetini koruyan Samsununun kale surlarına yakın şekilde konumlandırılmıştır. Sultan Abdülaziz’in annesi Valide Sultan’ın yaptırdığı yaygın görüş üzerine cami, valide cami olarak da isimlendirilmektedir. İnşa edildiği dönemde kentin en büyük camisi olma özelliğine sahip olup, bu gün hala ibadete açık olarak hizmet etmektedir. Kesme taş mimarisi ve kurşun kubbeleri ile Osmanlı devletinin son dönem cami mimarisine ait yapı özelliklerini yansıtan Samsunun nadide kültür miraslarından birisidir. 

Mater Dolorosa Katolik Kilisesi

1885 yılında V. Murat tarafından, o yıllarda samsunda yaşan yoğun gayrimüslim nüfusun ihtiyaçları dikkate alınarak inşa edilmiştir. Manastırı ve lojman alanı iç ve dış avluları ile kompleks bir yapı özelliği taşıyan Katolik kilisesi, günümüzde Samsun’da faaliyet gösteren tek tarihi kilise olma özelliği taşımaktadır

Samsun Mater Dolorosa Katolik Kilisesi
Samsun Mater Dolorosa Katolik Kilisesi

Eski Tütün Fabrikası (Bulvar AVM)

Samsun ile özdeşleşen unsurlardan bir diğeri ise sigara üretimidir. Türkiye’deki sayılı tütün üretim merkezlerinden birisi olan Samsundaki 1887 yılında yapımı tamamlanan Tütün fabrikası, günümüzde Cumhuriyet meydanı isimlendirilen alanın doğusunda kalan şehrin merkezi konumunda 600 çalışanı barındıran büyük bir üretim tesisidir.

Osmanlı döneminde tütün üretiminde büyük yer edinen Fransız Reji şirketi tarafından işletmesi sağlanan fabrikanın mimarisi de Fransız üslupta inşa edilmiştir. Günümüzde üretim miktarının oldukça azaldığı kentte üretim alanın da merkez dışına taşınması binanın restore edilerek AVM hizmeti ile mevcudiyetinin korunması sağlanmıştır. Bu gün çok sayıda yemek ve alışveriş alanları ile Samsun halkının ve Samsun’a gelen turistlerin uğrak noktalarından bir tanesini oluşturmaktadır.

samsun tütün fabrikası
samsun tütün fabrikası

Samsun Atatürk Evi ( Mıntıka Palas Otel)

1902 yılında  İonnis Mantika tarafından otel hizmeti amacıyla inşa edilen yapı bir süre sonra faaliyetini durdurmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919’da Samsuna geleceği bilgisi dâhilinde yapı konaklama amacıyla düzenlenmiştir. 1926 yılında ise Atatürk adına binanın anahtarı Samsunlu bir heyet tarafından kendisine hediye edilmiş, 1930 yılında Samsuna yapmış olduğu ikinci ziyaretinde de burada kalmıştır. Bu gün yapı Atatürk’e ait kişisel eşyaları ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Atatürk Evi adıyla müze faaliyetini göstermeye devam etmektedir.

Amisos Tepesi

Amisos Antik Kenti, Samsun’un Kuzey Batı Bölgesi’nde yer alan Toroman Tepe üzerinde yayılım göstermektedir. Bu gün büyük bir bölümü Askeri alan içerisinde kalması nedeniyle detaylı kazı çalışmaları gerçekleştirilememiş olmakla birlikte, bir kısmı ise modern yapılaşma nedeniyle yok olmuş durumdadır. Amisos Tepesi’nde ise Baruthane olarak isimlendirilen alanın tepe noktasında Samsun’un doğu ve batı uçlarına tepe görüşü açısından oldukça hâkim bir alanda, dönemin yöneticilerine ait tümülüs tipi mezarlık alanları bulunmaktadır.

Yapılan kazı çalışmaları sonucu mezar içlerinden çıkarılan gömü ve mezar buluntuları Samsun Arkeoloji müzesinde sergilenmekte olup. Mezarların iç ve dış alanlarında gerçekleştirilen restorasyonlar sonucu, büyükşehir belediyesinin de katkıları ile Samsun turizmine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Tepe üzerine restoran, sergi alanı, yürüyüş yolları ve tepeye ulaşımı kolaylaştırması açısından yapılan teleferik uygulaması ile sıkça ziyaretçi kabul eden uğrak noktalardan biri haline gelmiştir. 

Samsun Arkeoloji Müzesi

1981 yılında açılan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde, bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucu gün ışığına çıkarılan Erken Tunç, Hitit, Helenistik ve Roma Dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Günümüzde Müze binasının yetersiz kalması ve yeni hizmet binasının inşa sürecinde olması nedeniyle yaklışık 5 senedir kapalı olup açılmaya da niyeti yok sanırım.

Samsun Saathane Meydanı

1886 yılında II. Abdülhamid tarafından Fransız bir müteahhitte yaptırılan saat kulesi 1887 yılında açılış merasimi ile halkın hizmetine sunulmuştur. Saat işlevinin dışında yangın ve gözetleme özelliklerine de sahip olan kule Samsun’un en erken yerleşim bölgelerinden olan Kale Mahallesi’nde Büyük cami, Taşhan, Hazinedarzade Süleyman Paşa Medresesi, Tarihi Şifa Hamamı, Tarihi Pazar Cami gibi yapıların ortasında konumlanmaktadır. Saat kulesinin inşası sonrası bulunduğu açıklık alan Saathane Meydanı olarak isimlendirilmiştir. Saathane Meydanı’n diğer bir işlevi de Samsun Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen idam kararlarının icra edildiği bir meydan olmasıdır. Bu gün bölgedeki yapılar üzerinde büyük ölçekli yenileme çalışmaları ile geçmiş dönem kent kimliğinin tekrar ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.

İkiztepe Ören Yeri

Samsun’un Bafra ilçesinde yer alan İkiztepe Höyük’te, Tunç dönemi’ne ait yerleşim alanı kazı çalışmaları sürdürülmektedir. Hitit Döneminden Roma Dönemine kadar ki süreci barındıran yerleşim tabakaları yerleşim alanının uzun bir sürece kadar aktif olarak kullanımda olduğunu göstermektedir. Bu gün hala aktif olarak kazı çalışmalarının devam ettiği Höyük ziyaretçilerini beklemektedir.

Göğceli Cami

Samsun’da gezilecek yerler arasında bir diğer nokta ise, Türkiye’nin en eski ahşap cami olma özelliğine sahip olan Göğceli Cami, yığma ahşap tekniği ile inşa edilmiş tek katlı bir mimari yapıya sahiptir.  I. Gıyaseddin Keyhüsrev yaptırılan cami, bu gün hala işlevini yerine getirmeye devam etmektedir.

Alaçam Mübadele Müzesi

1923 yılında göçe zorlanan mübadillerin o dönem yanlarında getirmiş oldukları eşyalar ve kıyafetlerden oluşan etnografik bir müze özelliğine sahiptir. 2012 yılında açılışı gerçekleştirilen müze binası 19. Yy son çeyreğinde  İptidai Mektebi olarak inşa edilen tarihi bir yapı olup, ilerleyen süreçte farklı işlevlerde kullanılmış,  yenileme çalışmaları ardından müze kimliği ile hizmete tekrar açılmıştır.

Ladik Gölü

870 hektarlık alanı kaplayan ve içerisinde çok sayıda balık çeşidini barındıran Ladik Gölü, aynı zamanda bir çok kuş türünün de uğrak noktasıdır. Üzerinde yüzen adacıkları ile meşhur olan Ladik gölünde, su kayağı, sörf ve yelkenli sporları ile ilçenin ve Samsun’un turizm odaklarından birisidir.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Türkiye’nin en büyük deltalarından biri olan Kızılırmak Deltası içerisindeki kuş cenneti, zemini su basan ormanları, ırmakları, gölet alanları gibi çok sayıda sulak alana sahip olması doğal yaşamdaki canlı türlerinin de ilgi odağıdır. Bu nedenle Kuş cenneti olarak adlandırılan ve Samsun’un üç ilçesi kapsamında yayılım gösteren alanda, 340 adet kuş türü yaşamaktadır. Bununla birlikte sayıları azalan bazı kuş türlerinden 15 tanesi de burada yaşamaktadır. Yürüyüş alanları, ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yönelik oluşturulan tesisleri ile huzurlu ve keyifli vakit geçirmek kaçınılmazdır.

Çakırlar Korusu

Samsun şehir merkezine yakın bir konumda bulunan çakırlar korusu genellikle yerli halkın hafta sonları ya da tatil süreçlerinde mesire yeri amacıyla sıkça ziyaret ettikleri ormanlık alanlardan birisini oluşturmaktadır. Bunun yanında dönem dönem konser ve benzeri etkinliklerinde gerçekleştirildiği geniş düzlüklere sahip yeşil sevdalıları için uğrak noktalardan birisidir.

Çağlayan Şelalesi

Samsunun Salıpazarı İlçesi’nin Çağlayan Köyü’nde bulunan şelalesi, oluşturduğu dev kazanı ve etrafında bulunan çok sayıdaki farklı ağaç türleri ile özellikle doğa yürüyüşü ve de doğa fotoğrafçıları için vazgeçilmez noktalardan birisidir. Bulunduğu nehir üzerinde çok sayıda benzer şelale de yer almaktadır.

Nebiyan Dağı

1224 metre yüksekliğe sahip Nebiyan Dağcılık ve yamaç paraşütçülerin sıkça kullandıkları, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak turizm merkezi olarak tescillenmiş konumlardan bir tanesidir. Samsun 19 Mayıs ilçesinde yer alan Nebiyan Dağı bitki örtüsü ve doğal yürüyüş parkurları ile hem fotoğraf tutkunlarının hem de şehir stresinden uzaklaşmak isteyen tüm doğa severlerin uğrak noktasıdır.

Şahinkaya Vezirköprü Kanyonu

1500 m mesafesi bulunan Kızılırmak deltası bünyesindeki kanyon, Altınkaya barajının en dar noktası olma özelliği taşıyarak ekstrem sporcuların ve turistlerin ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ekstrem spor festivali olan Falcon Fest’e ev sahipliği yapan kanyon uluslararası düzeyde ziyaretçi karşılamaktadır.

Havza Kaplıcaları

Uzun bir tarihsel geçmişe sahip kaplıcaları ile tanınan Samsunun Havza İlçesi, Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu tespitlere göre arsenik, çelik, sodyum, silis, sülfat ve kalsiyum bikarbonatlı, 54 derecelik sıcaklıktaki yer altı suyuna sahiptir. Çok sayıda konaklama ve otel işletmelerin bulunduğu ilçede yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlamaktadır. 

Gölalan Şelalesi

Samsunun Canik ilçesinde yer alan şelale Samsun merkezine yakın konumu sayesinde özellikle yerli halkın hafta sonu şehrin stresinden uzaklaşabilmek amacıyla tercih ettikleri bir doğa harikasıdır.

Fener Plajı

Tarihsel bir geçmişe sahip olan plaj, Cenevizlilerin Liman olarak kullandıkları ve Osmanlı Dönemi’nde de buraya bir deniz fenerinin inşa edildiği bilinmektedir. Adını da bu fenerden alan plaj mavi bayraklı olup, Samsun şehir merkezine yakın konumu, kolay ulaşım imkanları sayesinde 1100 kişilik kapasiteye sahiptir.

Atakum Plajı ve Gece hayatı

Samsun’un ve de Orta Karadeniz Bölgesi’nin en önemli turizm bölgelerinde biri olan Türkiye’deki en uzun plaja sahip ilçe olma özelliğine sahiptir. Bununla birlikte büyük bir nüfusa sahip olan Atakum, deniz turizmi, bisiklet ve yürüyüş yolları ile birlikte çok sayıda bar, kafe ve çeşitli eğlence mekanları ile gece gündüz hareketliliğin sürdüğü bir yerleşim alanıdır.

Bünyesinde 10 adet mavi bayraklı plajı bulanan sahil şeridinde, kumsal ve yeme içme mekanları ile uyum içinde olduğu gibi, sahil şeridi üzerinde alışveriş merkezleri, tiyatro salonu ve konser alanları ile de bir çok etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.