Polihron Oteli (Eski Askeri Hastane)
Eylül 28, 2017

Polihron Oteli (Eski Askeri Hastane)

Polihron Oteli (Eski Askeri Hastane), Samsun İlkadım merkez ilçesinde yer alan yapı, günümüzde Bulvar Avm olarak adlandırılan eski tütün fabrika binasının karşısında konumlanmaktadır. Dört katlı, uzun balkonları ve kemer geçişleri ile Merkezi bir konumda yer alan bina dış cephe yapısıyla günümüze kadar korunmuş Samsun’un nadide eserleri arasında yer almaktadır.

Çok Kültürlü Yapı

1890 yılına ait tapu belgelerinde Polihron Oteli adıyla hizmet verdiği bilinmektedir. Yapı sonraki süreçte “Rum Dar’ül eytamı” , “Rum Çocuklarının Amerikalı Dostları“ adıyla Amerikalı kişiler tarafından idare edilmiştir. Mübadele sonrasında Polihron zevcesi Ortaksiya oğulları Kozmo ve Yanko’dan metruk olarak Maliye Hazinesine geçerek 1930-1940 lı yıllar arasında adliye binası olarak kullanım görmüş, sonrasında ise askeri hastane işlevi kazanmıştır.

askeri hastane

Mimari Özellikleri

Yüzyıl sonu 20. Yy başlıları yapılmış oksit sarısı yapı 4 katlı olup, sundurması mermer kolonlar ile dükkanlara ayrılmış zemin katın bir cephesi mermer kolonlar ile portika olarak düzenlenmiş birinci katta bir cephe pencereleri tekli halde ve kemerli, 1 katın diğer cephesi tekli pencereler halinde 2 kemer üzerine üçgen alınlıklı 2 kemerli şekilde düzenlenmiştir.

Kat her iki cephede de pencereleri tekli halde düzenlenmiş, bir cephede sundurmalar dışa taşkın vurgulanmıştır. Son kat olan 4. Kat ise bir cephede pencereler çift halde kemerli iken diğer cephede 4’lü kemer ve 2’li kemer olarak sıralanmıştır.

Yapının 1. ve 2. katlarının köşesinden ve pencere aralıklarında boydan çıkıntısı çok olmayan mermer rustik döşeme ile süslenmiştir. 1. Kat rustik bitiminde ise bitkisel ve geometrik süslemeler yer almaktadır.  Binanın portika olan zemin kat üstü Fransız balkon olarak planlanmıştır. Balkon, barok mermer konsollar üzerine oturtulmuştur. Yapının zemin katı dönemsel olarak değişikliğe uğramış ve orijinalliğini az oranda kaybetmiş.

Hazin Son

Askeri hastane yeni hizmet binası geçiş yapması ardından yapı restore ettirilerek İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ardından Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı olarak da kullanılmıştır. Bu süreçte sanat eserlerinin sergilendiği galeri alanlarıyla birlikte birçok sanatsal faaliyet ve eğitimlerin yürütüldüğü bilinmektedir. Ne yazık ki günümüzde bir ayakkabı firmasına satılmış olan yapı, bölgesinde bulunan AVM grubunun içeriğine dahil edilmiştir.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.